Izbornik Croatian

Mehanotransdukcija udarnih valova kod tretiranja bolova u fasetnim zglobovima lumbalnog dijela kralješnice: Usporedna procjena učinkovitosti shockwave terapije, steroidnih injekcija i radiofrekventne neuroablacije medijalnih ogranaka

Tomas Nedelka 1,2,3, Jiri Nedelka 2, Jakub Schlenker 3, Christopher Hankins 4, Radim Mazanec 1

God. 35 Br. 5 2014. Neuroendocrinology Letters ISSN: 0172-780X; ISSN-L: 0172-780X; Elektronski/Online ISSN: 2354-4716

Češka

Znatno smanjenje na VAS

study-8

Lumbalni fasetni zglobovi često su uzrok bolova u donjem dijelu leđa te doprinose otprilike jednoj trećini kroničnih bolova u donjem dijelu leđa. 

Cilj:

Lumbalni fasetni zglobovi često su uzrok bolova u donjem dijelu leđa te imaju ulogu u otprilike trećini slučajeva kronične boli u donjem dijelu leđa. Najboljim rješenjem za tretiranje boli u fasetnim zglobovima smatra se radiofrekventna neuroablacija medijalnih ogranaka. Injekcije kortikosteroida također su bile učinkovite u liječenju boli u fasetnim zglobovima. Kao intervencijski postupak imaju nezanemariv rizik od mogućih komplikacija koje obuhvaćaju infekcije, oštećenje korijena živca i struktura medijalnih ogranaka. Shockwave terapija (SWT) je neinvazivna metoda liječenja različitih bolesti mišićno-koštanog sustava. Njeno djelovanje se temelji na prijenosu mehaničke energije u niz različitih biokemijskih procesa u ciljanom tkivu. Njena učinkovitost je dokazana u tretiranju različitih bolnih stanja. Učinkovitost shockwave terapije još nije istraživana u odnosu na bolove u fasetnim zglobovima. Cilj našeg rada bila je usporedba učinkovitosti shockwave terapije s intervencijskim postupcima liječenja – radiofrekventnom neuroablacijom i injekcijama kortikosteroida u fasetne zglobove.

Metode:

Provedeno je retrospektivno istraživanje na skupini od 62 odabranih pacijenata s unilateralnom kroničnom boli u lumbalnim fasetnim zglobovima. U skupini su bile 32 žene i 30 muškaraca, podijeljenih u skupinu sa SWT, skupinu s kortikosteroidnim injekcijama i skupinu s radiofrekvencijskom terapijom. Izmjerena je jačina nociceptivne i neuropatske boli te težina boli. 

Rezultati:

Shockwave terapija je imala bolje dugoročne rezultate u usporedbi sa skupinom koja je primala injekcije i nešto manju učinkovitost u usporedbi s radiofrekventnom neuroablacijom. Nismo uočili štetne nuspojave i komplikacije u skupini sa shockwave terapijom. Osim toga, u skupini sa SWT i skupini s radiofrekventnom neuroablacijom, uočeno je znatno dugoročno poboljšanje u odnosu na obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Zaključci:

Zaključeno je da je SWT sigurno i pozitivno rješenje za liječenje bolova u fasetnim zglobovima te da su nuspojave zanemarive.

Još stručnih istraživanja

Odaberite jezik

Zatvorite obavijest