Izbornik Croatian

Shockwave terapija za osteoartritis koljena

N.I.Sheveleva, L.S. Minbaeva

Sveučilište medicine u Karagandi, Главный Врач 4(10) Осень 2014. [izvorna verzija članka na ruskom jeziku]

Rusija

92% Učinkovitost shockwave terapije

study-2

Osteoartritis je raširena bolest koja utječe na 10% svjetskog stanovništva. Različiti autori smatraju kako je učestalost te patologije u rasponu od 30 do 55% od svih pacijenata koji liječnika posjećuju zbog ortopedskih problema.

Obećavajuća metoda konzervativnog liječenja artroze je primjena izvantjelesne shockwave terapije (ESWT), nove metode terapije koja predstavlja moguću alternativu kirurškom liječenju osteoartritisa s deformacijom koljena.

Metode

Pacijenti su tretirani izvantjelesnom shockwave terapijom pomoću uređaja BTL 6000 SWT TOPLINE. Provedeno je 3 do 6 tretmana u razmaku od 3 do 6 dana. Tretman se sastojao od 2000–3000 udarnih valova različite frekvencije (10–15 Hz) i pritiska od 1,5 do 3,5 bara.

Rezultati

Nakon tretmana je kod 85% pacijenata došlo do znatnog napretka. Stopa ukočenosti ujutro smanjila se za 44%, zglobni indeks se smanjio za 39%, a funkcionalni indeks se smanjio za 18% u usporedbi s početnim podacima.

Zaključak

Shockwave terapija putem uređaja BTL-6000 SWT TOPLINE je učinkovit tretman osteoartritisa s deformacijom koljena. Kod 95% slučajeva shockwave terapija smanjuje bolni sindrom te također poboljšava funkcioniranje zglobova koljena.

Još stručnih istraživanja

Odaberite jezik

Zatvorite obavijest