Izbornik Croatian

SHOCKWAVE TERAPIJA

Uređaji za shockwave terapiju koriste se u različitim područjima: ortopediji, fizioterapiji, sportskoj medicini, urologiji i veterinarskoj medicini. Glavne prednosti su brzo ublažavanje boli i povratak pokretljivosti. Budući da se radi o nekirurškoj vrsti terapije u kojoj nisu potrebna sredstva za ublažavanje bolova, to je idealna terapija za ubrzavanje oporavka i liječenje različitih indikacija koje uzrokuju akutnu i kroničnu bol.

Mehanizam djelovanja

Shockwave je zvučni val koji prenosi visoku energiju na bolna mjesta i mioskeletna tkiva kod subakutnih, subkroničnih i kroničnih stanja. Energija potiče regeneraciju i oporavak kostiju, tetiva i mekih tkiva

Kod udarnih valova postoji nagla promjena pritiska, visoke amplitude i nepravilni razmaci.

Kinetička energija koju stvara komprimirani zrak prenosi se na odašiljač na kraju aplikatora i zatim u tkivo.

img_mechanism-01 img_mechanism-02

Medicinski učinci

Zvučni valovi visoke energije korišteni u shockwave terapiji, u kontaktu s tkivom dovode do medicinskih rezultata koji obuhvaćaju ubrzani oporavak tkiva i rast stanica, analgeziju i povratak pokretljivosti. Svi ovdje navedeni procesi obično se koriste istovremeno te za tretiranje kroničnih, subakutnih i akutnih stanja (isključivo napredni korisnici).

Stvaranje novih krvnih žila

Dobra rokrvljenost potiče pojavu i nastavak procesa uključenih u oporavak oštećenog tkiva. Primjena zvučnih valova stvara mikrorupture vlakna tetive i kosti.

Saznaj više

Liječenje kronične upale

Mastociti su jedan od ključnih sastavnica upalnog procesa. Njihova aktivnost se može povećati korištenjem zvučnih valova.

Saznaj više

Poticanje stvaranja kolagena

Proizvodnja dovoljne količine kolagena nužan je preduvjet za procese oporavka oštećenih mišićno-koštanih i ligamentarnih struktura. Shockwave terapija ubrzava sintezu prokolagena.

Saznaj više

Raspadanje kalcificiranih fibroblasta

Nakupljanje kalcija je najčešće rezultat mikroruptura ili drugih ozljeda tetive. Zvučni valovi razbijaju postojeće kalcifikate.

Saznaj više

Širenje prijenosnika boli “Supstance P”

Supstanca P je neurotransmiter koji prenosi informacije o boli kroz C-tkiva. Taj neuropeptid se obično povezuje s intenzivnom, stalnom i kroničnom boli.

Saznaj više

Opuštanje trigger točaka

Trigger točke su glavni uzrok bolova u leđima, vratu, ramenima i udovima. Primijenjena zvučna energija deblokira kalcijsku crpku i tako poništava metaboličku krizu u mišićnim filamentima te opušta trigger točke.

Saznaj više

TERAPIJSKA SEKVENCA

Shockwave terapija je neinvazivni tretman. Primjena je jednostavna. Pokrenite terapiju u tri koraka:

ts-01 1.

Položaj područja za tretman

Područje koje će se tretirati određuje se palpacijom kako bi se precizno primijenila terapija.

ts-02 2.

Primjena gela

Na područje locirano u točki 1 stavlja se dovoljna količina gela. Korištenje gela je nužno kako bi se zvučni valovi prenijeli učinkovito i uspješno. 

ts-03 3.

Početak terapije

Aplikator za shockwave terapiju se lagano pritisne o područje koje će biti tretirano te se pritisne tipka start. 

th_hp-video

Pogledajte kako djeluje SWT

ČESTO POSTAVLJANA PITANJA

Može li mi pomoći Shockwave terapija?

Mnogi pacijenti koji pate od kronične boli, isprobali su više neuspješnih vrsta liječenja. Do 80% tih pacijenata u cijelom svijetu izjavljuje je shockwave terapija riješila njihov problem.

Je li tretman bolan?

Tijekom tretmana se može pojaviti blagi osjećaj nelagode, ovisno o stupnju boli koju pacijent već osjeća na tom području. Ali budući da tretman traje samo pet minuta, većina pacijenata može podnijeti taj stupanj nelagode. Intenzitet tretmana se također može podesiti tijekom cijele terapije.

Koliko tretmana će mi biti potrebno?

Broj tretmana se razlikuje ovisno o indikacijama i reakciji tkiva. Učinak tretmana je kumulativan, tako da će vam najčešće trebati više od jednog tretmana (3-5). Vrlo često međutim već nakon prvog tretmana dolazi do olakšanja.

Koliko često ću morati dobivati tretmane?

U većini terapija potrebno je 3-5 tretmana koji se izvode u razmacima od 3 do 10 dana, ovisno o toleranciji pacijenta i reakciji tkiva.

Hoću li osjećati bol nakon tretmana?

Kod većine pacijenata će nakon tretmana doći do trenutačnog ublažavanja boli. Međutim, unutar 2 do 4 sata nakon tretmana tretirane područje može biti osjetljivo. Pacijenti izjavljuju da je ta osjetljivost podnošljiva i ne otežava život.

Postoje li neka ograničenja nakon tretmana?

Preporučljivo je da 48 sati nakon svakog tretmana pacijenti izbjegavaju fizičku aktivnost, osobito ako ona uključuje tretirano područje.

Ukoliko imate još pitanja, postavite ih ovdje Kontaktirajte nas

Stvaranje novih krvnih žila

Kako bi se pokrenuli i održavali procesi oporavka oštećene strukture tkiva, potrebna je dobra prokrvljenost. Primjena zvučnih valova stvara mikrorupture u kapilarama tetiva i kostiju. Eskpresija faktora rasta kao što su eNOS, VEGF, PCNS i BMP, zbog tih mikroruptura je znatno povećana.

Zbog tih procesa preoblikuju se arteriole, njihov rast se stimulira i nastaju nove arteriole. Nove krvne žile poboljšavaju prokrvljenost i oksigenaciju tretiranog područja, tako da kosti i tetive brže zacjeljuju.

Znanstvene osnove

Biološki mehanizam shockwave terapije mišićno-koštanog sustava

Liječenje kronične upale

Kronična upala javlja se kad upalni proces nije u potpunosti zaustavljen. Može oštetiti zdravo tkivo i uzrokuje kroničnu bol. Mastociti su jedna od ključnih sastavnica upalnog procesa. Njihova aktivnost može biti povećana uz pomoć stalnih zvučnih valova.

Nakon aktiviranja mastocita slijedi stvaranje kemokina i citokina. Ti spojevi koji potiču upalu prvo pojačavaju upalni proces, a zatim pomažu normalnom zacjeljivanju i procesima obnavljanja.

Poticanje stvaranja kolagena

Proizvodnja dovoljne količine kolagena je nužan preduvjet za procese oporavka oštećenih mišićno-koštanih i ligamentarnih struktura. Shockwave terapija ubrzava sintezu prokolagena. Terapija potiskuje novonastala vlakna kolagena u uzdužnu strukturu tako da novonastala vlakna tetiva postaju gušća i čvrsta te stvara čvršću strukturu.

Raspadanje kalcificiranih fibroblasta

Nakupljanje kalcija najčešće je rezultat mikroruptura ili druge ozljede na tetivi. Zvučni valovi razbijaju postojeće kalcifikate. Shockwave terapija pokreće biokemijsku dekalcifikaciju nakupljenog kalcija koji ima konzistenciju poput paste za zube te liječi tetivu. Granularne čestice kalcija se zatim uklanjaju kroz limfni sustav.

Širenje prijenosnika boli
“Supstance P”

Supstanca P je neurotransmiter koji prenosi informacije o boli kroz C-tkiva. Taj neuropeptid se obično povezuje s intenzivnom, stalnom i kroničnom boli. Prenosi poruke o boli do središnjeg živčanog sustava. Smanjivanje koncentracije supstance P smanjuje stimuliranje aferentnih nociceptivnih vlakana te tako smanjuje bol. Smanjivanje supstance P, histamina i drugih nociceptivnih metabolita također sprečava razvoj upalnih edema. Zvučni valovi koje stvara shockwave terapija smanjuju koncentraciju supstance P i ublažavaju bol.

Opuštanje trigger točaka

Trigger točke su glavni uzročnik boli u leđima, vratu, ramenima i udovima. Povezuju se s opipljivim kvržicama u napetim mišićnim vlaknima i imaju iznimno napete sarkomere. Disfunkcionalne sarkomere tako se čvrsto kontrahiraju da počinju zaustavljati vlastiti dotok krvi. Tako se nakupljaju otpadne tvari. Nakupljanje otpadnih tvari iritira završetke senzornih živaca što uzrokuje još veće kontrakcije. Ovaj začarani krug naziva se “metaboličkom krizom”. Pretpostavlja se da u tom mehanizmu djelovanja isporučena zvučna energija deblokira kalcijevu crpku i tako zaustavlja metaboličku krizu u mišićnim filamentima te opušta trigger točke.

Skakačko koljeno

Skakačko koljeno je upala ili ozljeda patelarne tetive koju osjećamo kao bol, osjetljivost i smanjenu funkcionalnost. To stanje može poremetiti ili čak prekinuti sportsku karijeru vašeg pacijenta bez obzira na dob, i teško se liječi. Shockwave terapija nudi jednostavno i trenutačno rješenje. Pacijent osjeća olakšanje već nakon prvog tretmana, a nakon nekoliko tretmana nestaje bol i njen uzrok.

Znanstvene osnove

Shockwave terapija za osteoartritis koljena

Bolno rame

Bol u ramenu uzrokuju kalcifikati, sindrom sraza ramena ili smrznuto rame. Sve ove indikacije uzrokuju tupu ili ozbiljnu bol te ograničavaju svakodnevni život pacijenata. Kod tretiranja kalcificirajućeg tendinitisa ramena shockwave terapijom, kalcifikati potpuno nestaju u više od 85% slučajeva. Znatno smanjenje boli i poboljšanje funkcije ramena vidljivo je nakon 4 tjedna. Velik broj slučajeva rješava se kirurškim putem ili injekcijama, a to se može zamijeniti shockwave terapijom.

Znanstvene osnove

Shockwave terapija kod skapulohumeralnog periartritisa s kalcificirajućim tendinitisom ramena

Teniski lakat

Teniski lakat je čest poremećaj koji pogađa do 10% opće populacije. Konzervativni način liječenja epikondilitisa nažalost je dugotrajan (odmor), uključuje lijekove (sredstva za ublažavanje boli, steroidne injekcije) i često se mora ponoviti. Shockwave terapija pak nudi gotovo trenutačno ublažavanje bolova i izliječenost s učinkovitošću iznad 70% s najviše 5 tretmana.

Znanstvene osnove

Učinci izvantjelesne shockwave terapije (ESWT) u tretiranju lateralnog epikondilitisa kod osoba u dobi od 40 do 50 godina

Petni trn

Nakupljanje kalcija ispod petne kosti (petni trn) usko je povezano s ožiljcima ili upalom plantarne fascije (plantarni fascitis). Bilo koje od tih indikacija ili njihova kombinacija ograničavaju svakodnevne aktivnosti pacijenata. Shockwave terapija istovremeno tretira oba problema. Zvučni valovi omogućuju brz oporavak, povratak u svakodnevni ritam i dugotrajne rezultate u 88% slučajeva.

Znanstvene osnove

Radijalna izvantjelesna shockwave terapija je sigurna i učinkovita kod tretiranja kroničnog plantarnog fascitisa

Bol na hvatištu Ahilove tetive za petnu kost

Bol na spojevima mišića obično se javlja zbog dugotrajnih aktivnosti ili ponavljanja aktivnosti u kojima se opterećuje određena tetiva. Shockwave terapija potiče bolju prokrvljenost uz pomoć stvaranja novih krvnih žila te zato i brže zacjeljivanje bez potrebe za sredstvima za ublažavanje boli koji uzrokuju ovisnost.

Znanstvene osnove

Shockwave terapija za tretiranje kronične tendinopatije stražnje lože kod profesionalnih sportaša

Kronična tendinopatija

Kumulirane mikrotraume zbog čestog preopterećenja mogu uzrokovati kroničnu tendinopatiju (tendinitis ili tendinozu). Tendinopatije različitih dijelova tijela česta su dijagnoza i za aktivne osobe i opću populaciju. Upala tetive i oštećenje na staničnoj razini uspješno se tretiraju shockwave terapijom. Terapije se obično provode 3-5 puta u razmacima od 5 do 10 dana.

Znanstvene osnove

Izvantjelesna radijalna shockwave terapija za tretiranje tendinoze Ahilove tetive

Medijalni tibijalni stres sindrom

Medijalni tibijalni stres sidrom obično se javlja zbog aktivnosti koje preopterećuju prednji mišić potkoljenice. Te aktivnosti uključuju brzo hodanje i trčanje (osobito uzbrdo i nizbrdo ili na tvrdim i neravnim površinama) ili sportske aktivnosti (primjerice sportovi koji uključuju udarce). Pacijent se obično u duljem razdoblju ne može baviti takvim aktivnostima . Ako je tretiran shockwave terapijom, to razdoblje odmora je znatno kraće, a razdoblje oporavka je barem upola kraće.

Znanstvene osnove

Izvantjelesna shockwave terapija niske energije za tretiranje medijalnog tibijalnog stres sindroma

Kalcifikati

Kalcificirajući tendinitis je kronični bolni poremećaj koji karakteriziraju kalcifikati u tetivama rotatorne manšete. Takvo stanje uzrokuje bol i ograničenu pokretljivost. Shockwave terapija je jedan od najučinkovitijih načina tretiranja kalcifikata. Zvučni valovi uzrokuju prekidanje kalcificiranih tvorevina i omogućuju njihovu resorpciju i eliminaciju iz tijela. Shockwave terapija znatno smanjuje duljinu trajanja terapije i nudi brz oporavak u kroničnim stadijima.

Znanstvene osnove

Shockwave terapija kod skapulohumeralnog periartritisa s kalcificirajućim tendinitisom ramena

Bol u kuku

Hrskavica se troši i oštećuje starenjem i upotrebom. Mišići i tetive kuka postaju prenapregnuti. Sama kost kuka može se slomiti zbog pada ili druge ozljede. Sva ta stanja mogu uzrokovati  bol i oštećenje na području kuka. Shockwave terapija poboljšava proces zacjeljivanja, sprečava upale, uklanja bol i osjetljivost te može spriječiti potrebu za operacijom kuka. Kod 79% pacijenata s nekrozom shockwave terapija također poboljšava osteonekrozu glave bedrene kosti.

Znanstvene osnove

Izvantjelesna shockwave terapija niske energije kao tretman sindroma bolnog trohantera

Odaberite jezik

Zatvorite obavijest